Monday 4 July 2011

MOIST CHOC. CAKE



Bahan2:-
250gm butter
1 cawan gula castor
1 cawan gula perang
4 biji telur (A)
1 sudu teh esen vanila
1 cawan susu segar suam
1 1/4 cawan tepung naik sendiri
3/4 cawan serbuk koko


Utk choc ganache:
150gm coklat masakan
1 sudu besar susu pekat
1/4 cawan air panas
1 sudu besar butter


Cara2:-
1. Griskan loyang dgn butter dan tepung dan panaskan kukusan. Ayak tepung bersama serbuk koko.
2. Pukul butter bersama gula castor dan gula perang hingga kembang. Masukkan esen vanila dan pukul lg.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga gebu dan kembang.
4. Masukkan susu dan tepung yg diayak secara selang seli dan guna kaedah kaup balik hingga adunan sebati.
5. Masukkan kedalam loyang dan tutup loyang dgn aluminium foil. Kukus selama 1 1/2 jam. Bila sejuk barulah diletak
atas pinggan kek dan hiaskan dgn choc ganache.


Untuk Membuat Choc Ganache:
1. Masukkan coklat masakan yg dipotong kecil2, susu pekat dan air panas
ke dalam periuk dan masaklah cara double boiler hingga cair.
2. Padamkan api dan masukkan mentega. Kacau hingga mentega cair.
3. Curahkan atas kek yg dah sejuk dan hiaskan mengikut cita rasa masing2.
4. Kek ini lebih sedap dimakan jika dah disejukkan dalam peti ais.


Tips:
Untuk menghasilkan permukaan kek yg cantik bila kita curahkan choc ganache, terlangkupkan
bahagian atas kek keatas pinggan. Biar bahagian bawah kek yg duk kat atas.

No comments:

Post a Comment