Koleksi coklat meliputi pelbagai tips, panduan, kaedah, resepi. Ini membolehkan anda menjana pendapatan sampingan dari sumber2 ini. Resepi yang diberikan adalah dari mereka yang berpengalaman dan saya juga telah membuatnya.
Tuesday 5 July 2011
KEK COKLAT OREO
Bahan2:-
Bahan untuk base:
120gm biskut oreo yang dikisar (biskut sahaja)
120gm mentega cair
Bahan A(Filling):
2 biji kuning telur
120gm gula
160ml susu
Bahan B:
250gm cream cheese
21/2 sudu besar gelatin ( dicarikan bersam 6 sudu besar air mendidih)
250gm whipping cream (dipukul sedikit)
½ sudu besar jus limau (lemon)
Kim dari biskut oreo (yang digunakan dlm base)
2 keping biskut oreo yang dipecahkan kecil (untuk menjadikan kek berbintik hitam)
Cara2:-
1. Campurkan biskut dan mentega.
2. Tekan dalam loyang dengan kemas.
3. Letakkan dalam peti sejuk untuk base mengeras. Biarkan seketika.
4. Masak bahan2 dalam A di atas double-boiler.
5. Kacau hingga mendidih dan sebati. Jika tiada double-boiler, letak periuk kecil dalam periuk besar yang diisi air, pastikan tiada air masuk periuk kecil dan masak bahan2 dalam periuk kecil.
6. Pukul cream cheese sehingga lembut.
7. Masukkan bahan B yang selebihnya. Pukul sehingga sebati.
8. Kemudian, masukkan bahan A yang telah dilakukan ‘double-boiler’ tadi.
9. Tuangkan dalam base yang disediakan awal tadi. Sejukan kembali dalam peti sejuk (bukan freezer)selama 2-3jam.
10. Sedia untuk dihidangkan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment