Tuesday 5 July 2011

KEK CAWAN DWI COKLAT



Bahan2:-
225gm mentega tawar sejuk
150gm gula pasir halus
100gm coklat masakan hitam,cairkan
4 biji telur
175gm tepung gandum
½ sudu teh pes coklat
30gm serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
75gm cip coklat


Bahan Topping
100gm mentega tawar sejuk
50gm gula aising
150gm coklat masakan hitam, cairkan
Bahan Hiasan
50gm tembikai kuning
4 biji strawberi


Cara2:-
1. Pukul telur dan gula pasir sehingga lembut. Masukkan coklat masakan hitam cair dan pes coklat.Pukul rata.
2. Masukkan telur satu persatu berselang-seli dengan sebahagian tepung sambil diayak dan dipukul rata.
3. Masukkan baki tepung, serbuk kokodan serbuk penaik sambil diayak dan dipukul perlahan. Masukkan coklat cip dan
dipukul rata.
4. Tuangkan ke dalam cawan kertas tebal kira-kira ¾ penuh.
5. Bakar selama 35minit dengan suhu ketuhar 1800C


Topping: 
6. Pukul mentega dam gula aising sehingga lembut. Masukkan coklat hitam cair. Dipukul rata.
7. Isi topping dalam beg aising dan picit ke atas kek cawan.
Anggaran: 8 cawan


Tips:-
1. Masukkan pes coklat di dalam coklat masakan hitam caur syoaya boleh tercampur rata.
2. Untuk topping, cairkan coklat masakan hitam dan kemudiannya disejukkan seketika barulah dipukul dengan mentega supaya mentega tidak cair.

No comments:

Post a Comment