Bahan2:-
75ml susu cair
150 gm coklat masak hitam, dipotong2
3 biji telur
¼ sudu teh garam
100 gm gula pasir
75 gm mentega tawar
125 gm tepung gandum
25 gm serbuk koko
½ sudu makan serbuk penaik
100 gm jem ceri hitam untuk inti
Bahan Hiasan:-
250gm krim mentega
75 gm coklat masakan hirisan
Cara2:-
1. Panaskan susu cair. Matikan api. Masukkan potongan coklat masakan hitam. Kacau sehingga larut. Biarkan sejuk.
2. Pukul ringan telur, garam dan gula pasir menggunakan alat pemutar. tuangkan sedikit demi sedikit ke dlam campuransusu sambil dikacau rata. Ketepikan.
3. Campurkan mentega tawar, tepung gandum, serbuk koko dan serbuk penaik. Kacau sehingga berbutir. Masukan campuran susu kacau rata.
4. Tuang setengah bahagian adunan di acauan muffin yang di alas cawan kertas. Sapukan jem ceri hitam. Lapiskan lagi adunan.
5. Bakar selama 25 minit dengan suhu ketuhar 180
6. Hias dengan krim mentega dan tabur hirisan coklat masakan hitam.
No comments:
Post a Comment